Columns groene stropdas
13 november | Ecomunt zonder munt
Positieve initiatieven zijn altijd leuk. Wie al langer bij duurzaamheid in IJsselstein betrokken is, herinnert zich misschien nog wel de Ecomunt. Je kreeg leuke kortingen bij ondernemers die een duurzame mindset hadden. Zoals op biologische krokussen. Onder andere Brasserie1560, Podoservice Jacky Montree, natuurvoedingswinkel Biomonkie en Intratuin deden mee. Er zijn duizenden munten met ecomuntopdruk lokaal met de hand gemaakt door Ursela van Ursee.
Nu, 7 jaar verder, gaan we met het digitale tijdperk mee. De fysieke ecomunt is een collectors items in vitrinekasten. Maar we hadden wel behoefte aan een leuk vervolg. En die is er nu! Zonder houten munten in je portemonnee mee te hoeven nemen. Hoe werkt dat? Via de inspiratiemail van KNIJ. Deze verschijnt ongeveer 12x per jaar met inspirerende duurzame nieuwtjes, kortingsacties of gratis uitleenproducten. Bij een kortingsactie hoef je in de winkel alleen de inspiratiemail van KNIJ te laten zien. Lekker makkelijk. Krijg je ‘m nog niet? Meld je dan aan op KNIJ.nl.
We doen de aftrap met 2 leuke duurzame korting acties: Bij Biomonkie in de Doelenstraat krijg je korting op ecokerstkaarten die, zonder bomenkap, van gifvrij oogstafval geproduceerd zijn. Tweede kortingsactie is op de duurzame herplantbare kerstbomen van Intratuin IJsselstein. Een boom die, uit ervaring, vele jaren meegaat. Deze bomen worden speciaal ingekocht zodat inwoners ze bij het KNIJ kerstbomen-logeerproject kunnen herplanten.
Op 15 november start de inschrijving voor het kerstbomen-logeren op KNIJ.nl. Elk jaar is er wel een wachtlijst, want de herplantbare bomen doen het echt goed! Gelukkig kun je zo’n boom ook op het balkon of in de tuin laten overzomeren.
Lees meer hoe de acties werken of aanmelden voor de inspiratiemail op KNIJ.nl bij Actueel. Er komen meer leuke kortingacties, dus aanmelden is zeker de moeite waard.
Wie ga jij blij maken door zo’n mooie ecokerstkaart te sturen?
30 oktober | Bewust zijn in wording
Kan ik als dierenartspraktijkeigenaar iets bijdragen aan het bewustzijn van het team over onze bijdrage aan een duurzamere wereld? Deze vraag bekroop mij toen ik hoorde dat één van de teamleden de rest van inhoud van een kapot gevallen fles met gasnarcose-vloeistof, in z’n geheel door de gootsteen had gespoeld.
Niet lang daarna had ik nascholing, waar steeds werd gehamerd op het feit dat diezelfde gasnarcose een broeikasgas is. Aan het einde van de cursus deed de docent een oproep voor dierenartsen die een bijdrage wilde leveren aan Stichting de Groene Veterinair. Geen twijfel… aangemeld. Mijn lidmaatschap aan de “werkgroep afval” (ik hoop nog eens een andere naam te verdienen als werkgroep 😉) en het beginnen met een duurzaamheidsslag in de praktijk, lopen bij mij vanaf dat moment ongeveer gelijk.
Als eerste zijn mijn mede “afval-genote” en ik vrolijk begonnen gegaan met een afvalwijzer voor dierenartsenpraktijken. Enthousiast en vol goede moed gingen we van start. Maar na contact met een grote afvalverwerker, wisselende adviezen tussen de medewerkers van dit bedrijf en uiteenlopende regelgeving tussen gemeenten, bleek de praktijk iets lastiger. Al met al hebben we een praktische afvalwijzer gemaakt. Een mooi begindocument voor iedere dierenartsenpraktijk.
Terug naar de eigen praktijk. Daar werden gelijk nieuwe afvalbakken gekocht, waardoor scheiding van afval makkelijker werd. Scheiden gaat zelfs tot het scheuren van papier en plastic van de spuitjes. Een eerste stap was gezet.
Binnen het team valt het me op dat iedereen meedenkt en met ideeën komt. Kleine kanttekening: als de patiënten in rap tempo uit de lucht komen vallen, raakt ook mijn duurzaamheidsbewustzijn op de achtergrond en neem ik niet altijd de tijd papier en plastic te scheiden. Maar mijn hart maakt nog steeds een sprongetje als alle prullenbakken in de praktijk “gescheurde papiertjes- vlijt” laten zien 😊.
Mariette Roelofsen Dierenkliniek Cato
2 oktober | Bekentenis van de klimaatburgemeester
Oké, ik geef het toe: ik ben geobsedeerd door zwerfafval. Ja, echt waar. Terwijl anderen zich druk maken om voetbalstanden of de nieuwste Netflix-serie, scan ik straten en parken op zoek naar rondslingerende blikjes en verdwaalde verpakkingen. Is het mijn afval? Nee. Heb ik er last van? Ook niet echt. Dus waarom die obsessie?
Wat er onder dat afval ligt, dát is van mij. Die aarde, onze natuur, onze leefomgeving – die zijn van ons allemaal. En ik maak me zorgen. Niet om dat ene rietje of dat verdwaalde snoeppapiertje, maar om het grotere plaatje. Wat laten we achter voor de volgende generaties? Ik wil niet dat mijn kleinkinderen straks door bergen afval moeten waden op zoek naar een stukje schone grond.
En ja, we hebben al eens eerder laten zien dat we als mensheid kunnen veranderen. Het gat in de ozonlaag herstelt zich. Waarom? Omdat we collectief inzagen dat we iets moesten doen. Als we dat voor elkaar kregen, waarom dan niet ook met al die andere gewoontes die de aarde vervuilen?
Dus daar ben ik dan, gewapend met een grijpstok en een vuilniszak, in een poging mijn steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Noem me gek, noem me dramatisch, maar hey, iemand moet het doen. Laten we hopen dat meer mensen hetzelfde gaan doen – het is tenslotte niet alleen mijn wereld, maar die van ons allemaal.
18 september | Stekjesbieb
Met regelmaat geef ik plantenstekjes weg aan vrienden of familie, maar ik hou regelmatig ook stekjes over. En omgekeerd krijg ik ook vaak stekjes van anderen. Maar waarom zou ik niet ook stekjes direct in IJsselstein kunnen delen, dacht ik. Daarom kondig ik de opening van de allereerste fysieke Stekjes Bieb in ons stadje aan!
Als je, net als ik, ook weleens plantjes ‘over’ hebt of juist meer diversiteit wil, dan is dit een ideale plek voor jou. Dit groene initiatief is er namelijk op gericht om iedereen de kans te geven planten te delen en te ruilen. In een tijd waarin het welzijn van onze bestuivers - zoals bijen, hommels en vlinders - steeds meer onder druk staat, kan iedereen een steentje bijdragen aan een bloeiende, duurzame omgeving.
Hoe werkt het? Heel eenvoudig! Iedereen kan plantjes of stekjes brengen en meenemen. Het liefst natuurlijk inheemse en insectvriendelijke, omdat deze het beste passen bij ons ecosysteem en een veilige haven bieden voor lokale insecten. Maar ook andere planten zijn welkom. Zo creëren we samen tuinen en balkons die niet alleen mooi zijn, maar ook bijdragen aan de biodiversiteit.
Of je nu een ervaren bent in tuinieren of juist net begint, iedereen kan meedoen! Kom langs en laat je inspireren en vergroen je tuin en buurt. Deel de plantjes die over hebt en/of neem ook weer stekjes mee voor een nog mooiere diverse en duurzame tuin. Ik ben benieuwd welke stekjes zich een weg zullen vinden in IJsselstein en welke ik nieuw zal zien verschijnen.
De Stekjes Bieb is te vinden op de Prins Bernhardlaan 33.
4 september | Oogstfeest!
Zaterdag 14 september is het weer zover: Hèt oogstfeest op de Wijktuin in Achterveld.
Voor wie het nog niet kent zeker een aanrader. Waarom? Ten eerste is de wijktuin al jaren een sfeervolle groene oase in IJsselstein. Volledig gerund en onderhouden door vrijwilligers. Petje af voor het team. Zij geven zowel de tuin en de bezoekers dagelijks aandacht. Met groenten, fruit en bloemen biedt de tuin voeding aan mens en dier. En inspiratie, want alleen al het ontwerp is prachtig. De diversiteit aan bloemen, groenten en vruchten en bijbehorende nuttige insecten is een oogstrelend schouwspel. Zoiets zouden we in het klein ook in eigen tuin of balkon kunnen creëren. De wijktuin heeft ook vaak stekjes in de aanbieding, dus lekker makkelijk.
Waarom juist deze dag extra speciaal maakt?
Lokale initiatieven fleuren de dag, zoals de appeltaartbakwedstrijd met fruit uit IJsselstein. En Sandra’s heerlijke zelfgemaakte jams en chutneys van Met Pit, zoet & zuur, de zeepjes en zalf met lokale kruiden van Carola’s Mrs Handmade. KNIJ is ook aanwezig met leuke Zerowaste materialen en duurzame tips. Er is ruimte voor de herenkledingketting, waarbij je je herenkleding die toch niet lekker past kunt inleveren of kleding kunt snuffelen. Leuke mensen, leuke plek, leuke activiteit.
Voor kinderen is er ook genoeg te beleven in de Knutselhoek. En als volwassene: Kom ergens tussen 11 en 15 uur de heerlijkste appeltaart van IJsselstein proeven, struin langs de kraampjes, laat je verrassen door de mooie kleuren van lokale zeep, helende werking van natuurlijke zalf, lekkere jam, scoor met korting een duurzame lunchwrap, TPset of pantyliner van Darner Design, leen gratis een energiemeter, radiatorventilator of voor de diehards een waterzijdig-inregelkit. Een wat? Waterzijdig-inregelkit? Herenkledingketting? TPset voor op het toilet? Wil je meer weten, kom dan gewoon gezellig langs.
Zaterdag 14 september van 11 tot 5 uur Wijktuin Achterveld. Achtersloot 23A IJsselstein
21 augustus | Ik Fiets voor korting bij IJsselsteinse winkels
In maart 2020 gingen alle sportclubs dicht vanwege corona. Sommige mensen spraken over “verplicht binnen zitten”, maar gelukkig hoefde dat niet. Iedereen was vrij om lekker buiten te bewegen. Ik besloot toen om elke dag te fietsen en te wandelen. Steeds meer en steeds verder. Voor mij dus geen coronakilo’s, maar meer conditie en vitamine D.
Extra gemotiveerd werd ik door de app ‘Ik Fiets’. Met deze app en de bijbehorende campagne stimuleert de provincie Utrecht het fietsen, vanwege gezondheid en duurzaamheid. Voor iedere gefietste kilometer krijg je punten. Daarnaast zijn er extra uitdagingen die steeds wisselen. Zo kreeg je bijvoorbeeld wel eens extra punten als je naar bepaalde locaties fietste, in de regen fietste of elke dag van de week fietste.
Wat kun je met die punten? Doneren aan goede doelen, meedoen aan een loterij, of inwisselen voor kortingen en cadeautjes! Ook IJsselsteinse ondernemers doen mee. Je kunt je punten onder andere inwisselen voor:
- Gratis Bonvita bar (biologisch, glutenvrij en vegan!) bij natuurvoedingswinkel Biomonkie op de Doelenstraat
- Gratis tweede bolletje ijs bij Luigi’s ijssalon op de Schuttersgracht
- Twintig procent korting op een fietsslot bij BikeCity op de Kerkstraat
- Vijf euro korting op een reanimatiecursus bij Punt5 op de Middenweg.
Wat ik zelf ook erg leuk vind is dat Ik Fiets alle ritjes automatisch bijhoudt. In de app zie je hoeveel kilometers je afgelopen maanden hebt gefietst, gewandeld, in een tram, bus, trein of auto hebt gezeten. Een persoonlijke uitdaging kan zijn om het aantal fietskilometers te verhogen.
Nog een voordeel: de app geeft een signaal aan verkeerslichten, zodat je eerder wordt gedetecteerd en mogelijk iets eerder groen krijgt.
Uiteraard werkt dit alles gewoon met je telefoon in je zak of tas. Gezond, duurzaam en ook nog veilig doorfietsen dus!
7 augustus | De Groene Lifestyle: Van Upcycling tot Plogging
Klimaatverandering is geen grap en jongeren nemen de toekomst serieus. Van klimaatmarsen tot vegan challenges, ze zijn vastbesloten om een verschil te maken. En met een beetje humor en creativiteit maken ze het ook nog eens leuk. Kijk naar plogging. Hardlopen en tegelijkertijd afval oprapen. Het klinkt misschien belachelijk, maar het is een hit. Combineer fitness met milieubewustzijn en je hebt een win-win situatie. Of de hype rondom upcycling, waar oude kledingstukken worden omgetoverd tot modieuze nieuwe outfits. Weg zijn de dagen van oubollige truien; hallo trendy patchwork jas! Vintage is gewoon hip en trendy!
De tijden zijn veranderd en milieuvriendelijkheid is niet langer suf. Het is actueel, relevant en – durven we het te zeggen – cool. De boomknuffelaars en geitenwollen sokken types hebben hun eerherstel gekregen. En dat is maar goed ook, want we hebben ze nodig. Niet alleen om de planeet te redden, maar ook om ons te laten zien dat duurzaamheid met een beetje creativiteit en humor niet alleen belangrijk, maar ook ontzettend leuk kan zijn.
Dus trek die herbruikbare tas uit de kast, plant een boom of ga ploggen in het park. Wees trots op je groene sokken en laat de wereld zien dat duurzaam het nieuwe hip is. Want als zelfs supermodellen en filmsterren het kunnen, kunnen wij dat ook. De toekomst is groen, en daar zijn we maar wat trots op.
24 juli | Van Boomknuffelaar tot Klimaatheld: De Revolutie van de Groene Sokken
Er was een tijd, niet zo heel lang geleden, dat milieuvriendelijkheid synoniem was met boomknuffelaars en geitenwollen sokken. Je weet wel, die mensen die op blote voeten door het bos renden, hun eigen yoghurt maakten en nooit iets consumeerden dat in plastic verpakt was. Deze milieukrijgers waren het mikpunt van grappen en werden met een schuin oog bekeken. "Wat een idealisten," werd er gemompeld. "Ze moeten eens in de echte wereld stappen."
Fast forward naar nu, en je zou bijna vergeten dat het ooit zo was. Groen is het nieuwe zwart geworden. Duurzaamheid is niet alleen een trend, het is een levensstijl. Waar je vroeger werd uitgelachen om je geitenwollen sokken, word je nu bewonderd om je vegan sneakers gemaakt van gerecyclede materialen. Millennials en Gen Z zijn de drijvende kracht achter deze groene revolutie, en het is een wonder om te aanschouwen.
Herinner je je nog de tijd dat afval scheiden alleen iets was voor de diehards? Nu hebben we allemaal die fancy prullenbakken met verschillende compartimenten. En die herbruikbare waterfles die je vroeger alleen bij de yoga-les zag? Die is nu een must-have accessoire, compleet met hippe stickers en matchende outfits. Zelfs supermodellen en filmsterren lopen ermee rond.
Maar laten we eerlijk zijn, de weg naar duurzaamheid was niet altijd geplaveid met biologische bananen. Er waren momenten van twijfel en ongemak. Wie herinnert zich niet de eerste keer dat ze hun boodschappentas vergaten en noodgedwongen een plastic tas moesten kopen? Dat schuldgevoel is met geen enkele andere zonde te vergelijken.
10 juli Een Groene Wending op Twee Wielen
Als klimaatburgemeester geef ik écht om het milieu. Ik heb zonnepanelen op het dak, een kleine windmolen in de tuin, sedum op de daken en regentonnen rondom het huis staan. Maar ik heb een kleine bekentenis: mijn auto en ik, we zijn beste maatjes. Hoe kort de afstanden ook waren, trouw stapte ik in mijn auto. Totdat... mijn wederhelft, met de druk van een klimaatconferentie op mijn schouders, mij overhaalde een fiets aan te schaffen.
En zo geschiedde. Beter laat dan nooit, toch? Met mijn nieuwe tweewieler ontdek ik plekken in IJsselstein waar ik als automobilist nooit kwam, zoals de prachtige Nedereinseplas. Geen verkeersdrukte of haastige telefoontjes meer, maar gewoon rustig pendelen langs de plassen en me verbazen over hoe mooi het er is.
Dankzij de nieuwe fietspaden die de gemeente heeft aangelegd, ben ik vaak sneller op mijn bestemming dan met de auto. En het beste van alles? Geen parkeerproblemen meer!
Dus als je iemand met een geel rugtasje voorbij ziet racen, dan kan het zomaar zijn dat ik je heb ingehaald!
Fietsen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gemoedsrust van een klimaatburgemeester die soms gewoon even de auto laat staan.
26 juni Met de trein naar de zon
De vakantiekriebels zitten in de lucht. Een paar jaar geleden vertelde onze zerowaste expert Marjolein een inspirerend vakantieverhaal. Ontwapenend vertelde ze over haar ontdekkingstocht om steeds met minder afval uit te komen. De gezonde dosis zelfhumor maakt het toegankelijk en herkenbaar. Haar ontdekkingstocht ging ook op het onderwerp vakantie door. Ik kreeg het volgende bericht van haar:
“Vorig jaar droomde ik van een nieuwe vakantie. Wat zou ik graag naar het buitenland gaan Ik zag mijzelf met een wijntje in een hangmat in Zuid-Frankrijk. Heerlijk! Mijn dochter was het met mij eens: “Mam, ik wil wel graag een zon, zee, strandvakantie.” Helaas zag ik in mijn eentje veertien uur rijden met twee pubers niet zitten. Ik bedacht een oplossing die zelfs goed is voor het milieu: in negen uur ben je met de hogesnelheidstrein vlakbij Saint-Tropez. Ik wilde wel mijn eigen spullen mee. Alles moest in drie weekendtassen: tent, tafel, stoeltjes, gaspitje enz. Lekker minimalistisch. En het lukte:
Daar lag ik dan: in mijn hangmat, met wijntje, kijkend naar de sterren. Mission accomplished! Het beviel zo goed om te reizen met de trein. Je komt uitgerust aan op je vakantiebestemming. Ik wil niet anders meer.”
Ik zie haar helemaal voor me, voldaan en genietend in een hangmat. In de 90er jaren heb ik bergtrektochten begeleid. In mijn herinnering waren de treinreizen via Duitsland naar de Alpen heerlijk comfortabel en genoot van de geleidelijke verandering van het Hollandse hokjeslandschap naar bergen. En dat Marjolein zelf doet wat bij haar past is voor mijn gevoel precies waar het om gaat. Alleen dan werkt het ook positief.
Er rijden tegenwoordig weer meer treinen op de lange trajecten naar buitenland en ook meer slaaptreinen via Duitsland. Met een glimlach voorbij alle wegwerkzaamheden en files. Alvast een fijne zomer toegewenst!
6 juni Fruitige vaderdag
Laat ik meteen met het leuke nieuws beginnen: de actie om met 65% korting een fruitstruik aan te schaffen is deze maand tot eind juni geldig. Leuk cadeau voor Vaderdag of voor jezelf. Een feelgood inwonersinitiatief dankzij subsidie van het waterschap en Intratuin. We kregen allerlei berichten binnen over onderzoeksresultaten naar bestrijdingsmiddelen bij planten. Helaas zijn er ook dit jaar trieste getallen: op 14 onderzochte tuinplanten zijn 40 verschillende (!) bestrijdingsmiddelen gevonden. De dubieuze winnaar is de lavendelplant van de Praxis met 20 verschillende stoffen. Dat is even slikken. 100 jaar geleden was er nog geen uitgebreide gifindustrie maar waren er wel ruim voldoende kamerplanten en eetbare struiken. Als ik niet mee wil doen met deze giffabrieken en liever een positieve impact wil creëren, hoe dan wel?
Wat tegenwoordig weer heel populair is onder zowel studenten, moeders en ouderen is stekjes uitwisselen. Veel planten zijn gemakkelijk te stekken door een scheutje in water te laten wortelen of af te steken in de tuin. Zo zijn er al heel wat leuke plantjes hier thuis bijgekomen en ook weer uitgedeeld. Het is net als liefde, het vermeerdert door het te delen.
Vind je het zelf lastig hoe dat moet? Dan zijn er stekjesmarkten van plaatselijke initiatieven en je krijgt er gratis tips, advies en een gezellige babbel bij, indien gewenst. En via plantenapps en facebooksites kun je gratis stekken afhalen. Gelukkig zijn er ook onbespoten planten te koop. Zoals de fruitstruiken met korting die biologisch gecertificeerd zijn. Had je die nog niet gescoord bij de Intratuin IJsselstein? Alle inwoners van de gemeentes IJsselstein, Nieuwegein Lopik, Houten én alle dorpskernen kunnen voor €3,55 een leuke vijg, aalbes, kruisbes of druif scoren. Goed voor de vogels, bijen en waterhuishouding. Maak een vader er blij mee of pluk er zelf de vruchten van.
29 mei Dweilen met de kraan dicht
Jarenlang verzamelde ik spreukenwijsheden voor op de wc. Als ik een poosje tegen de muur zat te staren, kon ik maar beter geïnspireerd worden. Een van die wijsheden was: ook de langste reis begint met de eerste stap. Daar moet ik vaak aan denken als ik weer eens wat stappen maak om afval te knijperen. Dat afvalpakken doe ik al meer dan tien jaar en inmiddels ben ik gelukkig niet meer de enige die dit doet in mijn wijk. Mijn buurman vraagt me soms of ik het niet zat word. Tuurlijk, antwoord ik, want wie ruimt er nu voor de lol de troep van een ander op. Maar uitkijken op een schoon straatje vind ik iets belangrijker. En de wetenschap dat die opgeraapte troep niet in de oceaan waait, stelt me gerust. Soms doet de buurman een extra duit in het zakje: “het blijft dweilen met de kraan open!”. Daarin geef ik hem gelijk. Want ik heb mijn hielen nog niet gelicht of er ligt nieuw zwerfafval op straat.
Dat is de reden waarom ik de afgelopen jaren stap voor stap het aantal verpakkingen in ons huishouden probeer te voorkomen. Want iets wat je niet hebt, kan ook niet op straat belanden. Gelukkig hoor ik om me heen dat steeds meer mensen dit willen. Soms weten ze alleen niet hoe en vragen ze me om advies. Dat bracht me op het idee om mee te doen aan het organiseren van een zero/less waste wandeltour langs IJsselsteinse winkels: boodschappen doen met je eigen verpakkingen. U kunt u aanmelden voor de tour op 1 juni van 10-12 uur via de site van Zero Waste Nederland. Ik hoop dat veel mensen mee gaan doen. Want een van de andere wijsheden op mijn wc-muur luidde: het is gewoon lekkerder dweilen als je weet dat ondertussen tenminste iemand probeert de kraan te repareren.
15 mei Stoppen met shoppen?
Als kind is het er met de paplepel ingegoten, shoppen. Mijn moeder werkte in een kledingwinkel, dus dat kon ook niet anders. Wist je dat we gemiddeld 46 kledingstukken per jaar kopen? En wist je dat een kledingstuk gemiddeld slechts 7x gedragen wordt? Dat kan duurzamer zou je denken toch?
In mijn duurzame zoektocht probeer ik kleding verantwoord te kopen. Natuurlijk wil ik er ook leuk en verzorgd uitzien, maar probeer wel vooraf te bedenken, heb ik het echt nodig? (Refuse). Kan ik niet iets anders wat ik al heb hiervoor gebruiken? Zoals de trui die je man niet meer draagt gebruiken als sport trui? (Reuse). Kan ik het laten maken? Zoals de hak van je mooie laarzen? (Repair). Als laatste optie kun je het nieuw kopen (Renew) en dan het liefst tweedehands of bij een duurzaam kledinglabel.
Kleding lenen kan natuurlijk ook! In juni gaat mijn tweelingzus trouwen. Ik kan een super leuke omslagrok lenen van mijn schoonzusje. Via Vinted heb ik een hele mooie top gevonden. Bij Vinted probeer ik er op te letten dat het niet helemaal uit Spanje hoeft te komen.
Hoe kunnen we onze kleding meer gebruiken? Hoe kunnen we blijer zijn met wat we hebben? Dit blijft een uitdaging en leuk om over na te denken. Er is in ieder geval genoeg kleding op de wereld om de komende 6 generaties aan te kunnen kleden, dus nieuw kopen hoeft echt niet. Een leuke laatste tip, sinds kort is Appel & Ei open in Utrecht. Leuk om te shoppen, maar je kan hier ook je kleding verkopen.
Mijn moeder heeft onlangs al haar kleding uitgezocht en mijn zus en ik konden allebei een volle tas met mooie truien en jurkjes meenemen. Het idee dat het van mijn moeder is geweest maakt het nog leuker om het te dragen. En het is echt waar, elk uniek kringloopstuk brengt een beetje geluk!
1 mei De Avonturen van Tweedehands Kleding: Een Komische Kijk op Hergebruik"
Laatst begon ik met een interessant recyclingsproject samen met mijn honden Joy en Bas. Hun weelderige vacht wordt regelmatig gekamd en vormt nu de basis voor de bouw van knusse vogelnestjes. En tot mijn grote vermaak maken de lokale mussen en koolmeesjes gebruik van deze ongebruikelijke bouwmaterialen. Het is alsof mijn honden een nieuwe carrière hebben gevonden als modeontwerpers voor vogels.
De natuur zelf lijkt ook te begrijpen dat hergebruik de sleutel is tot duurzaamheid. Ecologen grappen erover dat de natuur het concept van recyclen al lang heeft geperfectioneerd, terwijl wij er nog steeds aan moeten wennen. En terwijl ik het geplukte hondenhaar in vogelhuisjes stop, glimlach ik bij het idee dat we een kleine stap zetten in de richting van natuurlijk hergebruik.
In ons eigen stadje IJsselstein zijn er gelukkig steeds meer initiatieven die deze filosofie omarmen en kleding een tweede kans geven. Het is een verademing om te zien hoe steeds meer mensen de norm van wegwerpmode achter zich laten en kiezen voor duurzame alternatieven. En laten we eerlijk zijn, er is iets buitengewoon bevredigend aan het dragen van een trui die een vorig leven heeft gehad. Je draagt bij aan een groter geheel terwijl je er ook nog eens fantastisch uitziet.
Het idee dat kleding een tweede leven kan hebben, is ook een bron van vermaak. Denk maar eens aan de avonturen die een oude spijkerbroek zou kunnen vertellen als hij kon praten. Van wilde studentenfeesten tot romantische strandwandelingen, elke rafel en scheur vertelt een verhaal. En een beetje humor is in ons leven altijd welkom is, zelfs als het gaat om de kleding die we dragen.
Dus laten we samen lachen om de capriolen van hergebruikte kledingstukken en de komische situaties waarin ze terechtkomen. Laten we vogelnestjes maken van hondenhaar en tweedehands truien omarmen alsof het onze beste vrienden zijn. Want als het op duurzaamheid aankomt, is een vleugje humor misschien wel het beste modeaccessoire dat we kunnen dragen.
17 april Duurzame kleding
Tweedehands? Daar moest ik niks van hebben vroeger. Oud, vies, versleten... Ik heb genoeg geld voor kleding, dus waarom zou ik tweedehands kopen? Sinds de jaren ’90 ben ik actief met duurzaamheid bezig. Ik studeerde milieukunde, bespaarde energie, fietste veel en at steeds meer plantaardig. Dat was genoeg toch?
Tot ik jaren later las dat productie van kleding heel milieuvervuilend is. Er zijn veel land, water, verf en bestrijdingsmiddelen voor nodig en er is veel CO2-uitstoot. Ik schrok. Vanaf toen kocht ik alleen fairtrade duurzame biologische en gerecyclede kleding. Tweedehands is natuurlijk nog duurzamer, maar ik zou me schuldig voelen als er dan te weinig zou overblijven voor mensen die het financieel minder hebben.
Tien jaar geleden was ik bij de opening van de grote kringloopwinkel Wawollie op Lage Weide in Utrecht. Daar ging een wereld voor me open. Zo ontzettend veel aanbod van tweedehands kleding! Meer dan genoeg voor iedereen, ook voor mij. Maar is dat dan in IJsselstein ook? Absoluut! Er zijn maar liefst 5 winkels met tweedehands kleding: de kringloopwinkels op de Nijverheidsweg 17, Middenweg 31, Benschopperstraat 42, De Clinckhoeff 25 en de vintage winkel op de Schuttersgracht 16. Keus genoeg.
Het kan nog leuker: de Ketting Kledingruil (Clothing Loop). We geven tassen met goede kwaliteit schone kleding aan elkaar door. Je haalt eruit wat je wilt hebben. Gratis! Inmiddels zijn er al 5 kettingen in IJsselstein: heren, kleine en grote kinderen, kleine en grote dames. Op KNIJ.nl vind je meer informatie en aanmeldlinks. Ook in Lopik, Benschop, Linschoten en veel meer gemeenten zijn kledingkettingen.
Op woensdagavond 24 april vanaf 19.00 is er een kledingweggeefparty bij ZoLekker aan de Schuttersgracht. Kom gezellig gratis shoppen.
Oud, vies en versleten? Nee, ik voel me nieuw, blij en trots in schone duurzame kleding!
4 april 2024 - Fruitstruik erin!
Ik ben gek op fruit. Vanuit KNIJ doen we sinds 2018 mee met het feelgoodproject ‘Tegel eruit, plant erin!’. Winwinwin voor ieder. Hoe mooi en simpel kan het zijn. Zowel tuineigenaren als balkonbezitters werden er blij van.
Als één plantje erin kan, is er vaak interesse naar meer. Met ‘Fruitstruik erin!’ brengen we sinds deze week nieuwe inspiratie. Eetbare struiken met hoge korting, nog leuker voor kinderen en levensgenieters. Gelukkig kunnen we nu op veler verzoek meer inwoners blij maken dan alleen inwoners van IJsselstein. KNIJ en IVN hebben gezamenlijk subsidie aangevraagd bij het waterschap (HDSR). Hierdoor kunnen nu ook Nieuwegein, Lopik en Houten met dorpskernen meedoen.
In de maand april kun je met 65% korting een lekkere fruitstruik scoren bij Intratuin. Zij bestellen biologische fruitstruiken, want we willen geen pesticiden in onze tuin. Niet voor onszelf en niet voor de dieren die ervan meesmullen.
Ik dacht lang na over een passende slogan en kwam niet verder dan ‘Fruitstruik, lekker voor m’n buik’. Ik weet zeker dat er veel leukere te bedenken zijn. Daarom hebben we een leuke prijsvraag: Stuur ons waarom een fruitstruik een meerwaarde voor jouw tuin of balkon is. Stuur jouw motivatie of slogan vóór 10 april naar fruit@knij.nl. De winnaar krijgt een gratis fruitstruik.
En voor ieder die geen fruitstruik wint; maak jezelf, je kinderen of de vogels blij met heerlijke bessen, frambozen, vijgen of druiven. Of als je zelf geen interesse hebt, dan is een struik voor een paar euro een geweldig cadeau voor vriend of familie. Of als bedankje aan die fijne vakantieoppas voor de planten en post. Een ‘feelgood’ actie.
Nu moet ik nog kiezen of het de gouden herfstframbozen worden, of toch die zoete klimmende druif.
Meer info op KNIJ.nl
27 maart 2024 - Lekker schoon IJsselstein
Alex van Eck van ‘Enjoy Cleaning Up’ had zijn opruimhond Joy aangemeld als klimaatburgermeester. Hij is nu zelf dit jaar de klimaatburgermeester. Joy vindt het geweldig om zwerfafval te ruimen. Op 23 maart, de landelijke Opschoondag, zullen ze vast lekker bezig geweest zijn. Wat dat betreft heeft IJsselstein fantastische opschoonkanjers. Erik Wiersma, de NoPlasticRunner, heeft zelfs een landelijke duurzaamheidsprijs heeft gewonnen. Al hardlopend verzamelt hij zwerfafval en inmiddels helpen heel wat inwoners mee. Petje af.
Misschien minder hardlopend maar zeker niet minder lopend zijn de diverse groepen inwoners die in IJsselstein bezig zijn. Al decennialang knijpert de inwonersgroep in IJsselveld Oost om de buurt aangenamer te houden. Ook petje af. En de ‘losse’ inwoners die ik ‘s morgens tijdens hun ochtendwandeling al knijperend in Achterveld zie rondscharrelen. Om de egeltjes te beschermen tegen de plastic troep. Respect.
Hoewel we echt trots op deze IJsselsteinse helden mogen zijn, vind ik het vooral triest dat dit nog steeds nodig is. Want hoe mooi zou de switch zijn dat we beseffen dat dit niet normaal is en beter de schade kunnen voorkomen? Het besef dat een weggegooide peuk niet verteerd? En elastiekjes voor wormen worden aangezien in magen van dieren belanden?
Stel dat tijdens de Opschoondag honderden inwoners vrijwillig hebben meegeholpen knijperen. Dan blijven er nog ruim 30.000 inwoners over in IJsselstein die niet hebben meegeholpen. Zo ongeveer 1% van de inwoners heeft rommel opgeschoond. Als wij, de 99% die niet geweest is, nou geen peuken, bekers, flesjes, blikjes, kauwgom, snoeppapiertjes meer op straat laten slingeren. Zouden we dan niet klaar zijn? Gewoon uit respect voor alle honden, katten, egels en vogels? Een prettige leefomgeving voor onszelf en vooral ook voor de kinderen. Want plastic vergaat niet. Het wordt hooguit steeds kleiner, maar daarmee niet minder schadelijk. Ik ga ervoor!
13 maart 2024 - Groen schoolplein voor de Minstreel
Verstoppen in de bosjes, heksensoep maken, takken gebruiken als zwaarden… Heerlijk hoe kinderen hun fantasie gebruiken bij het buitenspelen.
2,5 jaar geleden is Kindcentrum De Minstreel geopend. Als de kleuters buiten spelen gaan de hekken van de kiss ‘n ride dicht en hebben ze extra ruimte om te rennen en te fietsen. Alleen… verstoppen in de bosjes kan niet, want op het kleuterschoolplein is geen groen, alleen maar steen.
Afgelopen oktober wilden we met KNIJ iets met duurzaamheid en kinderen doen. We kwamen erachter dat kids van twee vrijwilligsters in dezelfde kleuterklas zaten. En we ontdekten dat de school iets met het versteende plein wilde. In de zomer wordt het er heet. Er was zelfs een oproep aan de ouders voor parasols. Zo ontstond het idee om ons in te zetten voor een groener plein. Zo gezegd zo gedaan! Met een hovenier die ervaring heeft met het vergroenen van schoolpleinen werden de wensen op papier gezet. De directeur was ook gelijk enthousiast en vroeg met dit plan op 2 januari subsidie bij het HDSR aan. Twee weken later hadden we al akkoord! Het was heel bijzonder hoe mooi alles samen kwam. Er komen o.a. een buitenkeukentje, een wilgentunnel en verschillende fruitstruiken en (zeldzame!) bomen.
Een groene omgeving stimuleert kinderen om te bewegen, verbetert de concentratie en leerprestaties en stimuleert de motorische ontwikkeling. Daarnaast zorgt het voor verkoeling en kan het water beter weg. De kinderen helpen mee met het aanplanten, zodat ze er voorzichtiger mee omgaan en betrokken zijn bij de groei van de plantjes.
Het leuke is, KDV Blos was zo enthousiast dat ze ook gelijk met hun plein mee willen doen. Heeft mijn dochtertje van 8 maanden straks ook een fijn plekje in de schaduw.
Dus vanaf nu kleuters bij de Minstreel; vies worden, besjes eten en beestjes zoeken! Schenk de heksensoep maar vast in!
28 februari 2024 - Wat is de groene stropdas?
Het begon zo: Alex van Eck van ‘Enjoy Cleaning Up’ had zijn opruimhond Joy aangemeld als klimaatburgermeester. Joy vindt het geweldig vindt om zwerfafval te ruimen. Maar omdat Joy lastig kan meepraten, werd Alex zelf dit jaar de klimaatburgermeester. En zo belandde hij bij de gemeente aan de overlegtafel.
Deze tafel zag er trouwens anders uit dan voorheen. Dit jaar is namelijk landelijk ingevoerd dat je zelf een eigen beker meeneemt naar kantoor. Dat bespaart niet alleen enorm veel wegwerpbekers, maar ook veel zwerfafval op straat. Waar ik voorheen raar werd aangekeken als ik m’n eigen drinkbeker meenam is dit nu regel. Tijdens dit bezoek aan het gemeentehuis hadden veel van mijn tafelgenoten al een eigen beker mee. Het idee voor de groene stropdas ontstond ook aan deze tafel.
Een idee van de klimaatburgemeester en een stuk duurzamer dan een gouden ketting. Zijn moeder heeft van oude groene lapjes een stropdas genaaid. Deze staat symbool voor wat we met z’n allen als groene duurzame beweging willen maken. Want die beweging kan hij niet alleen, we doen het met elkaar. En we geven de stropdas door. De groene stropdas is voor ons allemaal.
Heb jij een duurzaam verhaal te vertellen? Of een goed idee voor het klimaat? Deel het met de groene stropdas en de inwoners van IJsselstein.
Er is zoveel moois in IJsselstein gaande. Zoals de krokusharten die momenteel volop bloeien. Elk jaar worden er nieuwe bij geplant door vrijwilligers en de IVN krokushartenwandeling is geliefd. Joy zal het toch ook vast leuk vinden al die gekleurde krokusharten tijdens het buitenrennen als afwisseling op de plastic flesjes? Wat is de volgende groene stap? Er gaan in ieder geval meer duurzame columns komen. Vanaf nu tweewekelijks. Laat je inspireren en houd de columns om de week in de gaten!