Duurzame energie opwekken
We willen samen energie besparen. Gas wordt steeds vaker vervangen door elektriciteit en mensen gaan meer elektrisch rijden. Hierdoor hebben we meer elektriciteit nodig. Het is belangrijk dat we deze elektriciteit duurzaam opwekken.
Beschrijving
Zonnepanelen en winturbines
Zonnepanelen op daken kunnen een groot deel van onze elektriciteit opwekken. Wilt u meer weten over het plaatsen van zonnepanelen op uw dak? Kijk dan op jouwhuisslimmer.nl/ijsselstein of Milieucentraal. Daarnaast werkt de overheid aan windturbines op zee. Maar alleen zonnepanelen op daken en windturbines op zee zijn niet genoeg om de nationale doelen te halen. En zorgen er niet voor dat IJsselstein in 2050 energie neutraal is. Daarvoor zijn ook zonnevelden en/of windturbines op land nodig. Hierover zijn afspraken gemaakt in het nationaal klimaatakkoord.
Regio’s voor duurzame energie
Nederland is verdeeld in 30 regio’s voor duurzame energie. Gemeenten, provincie, waterschappen en netbeheerder werken samen. IJsselstein is onderdeel van de regio Utrecht (U16). In 2030 willen we 1,8 miljard kilowattuur (1,8 TWh) duurzame elektriciteit opwekken. IJsselstein wil hier 50 miljoen kilowattuur (0,05 TWh) aan bijdragen. Dit is gelijk aan het elektriciteitsgebruik van 20.000 huishoudens.
Zoekgebieden voor zonnevelden en windturbines
In 2020 en 2021 is er met inwoners gesproken over zonnevelden en windturbines in IJsselstein. De gemeenteraad heeft een aantal zoekgebieden aangewezen, zoals:
- De A2-zone (ten zuiden van IJsselstein): zoekgebied wind
- Noordoostelijk buitengebied (rond de Hollandsche IJssel): zoekgebied zon
Op zoek naar mogelijkheden in zoekgebieden
In 2024 en 2025 werken we de zoekgebieden verder uit. Want de vraag is: ‘hoe kunnen we 50 miljoen kilowattuur (0,05 TWh) duurzame energie opwekken?’. Daarnaast is een belangrijke vraag: welke voorwaarden stellen inwoners aan de aanleg van zonnevelden? Deze voorwaarden halen we actief op bij inwoners.
Tussenstand najaar 2024
Op 3 oktober 2024 zijn verschillende scenario’s voor het grootschalig opwekken van duurzame energie voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze heeft besloten om niet te kiezen voor windenergie. Voor de resterende opwek wordt een Uitnodigingskader uitgewerkt. Hierbij moet rekening worden gehouden met de waarden van het gebied, en onderzocht worden of en hoe het waar past. Daarnaast heeft het college de opdracht gekregen om andere zoekgebieden te verkennen.
Meedenken over keuzes
Inwoners kunnen op 3 manieren meedenken, via:
- Het inwonerpanel kan een vragenlijst in vullen.
- Een adviesgroep die bestaat uit inwoners en (belangen)organisatie praat mee over de keuzes.
- Drie inloopbijeenkomsten.
Inloopbijeenkomsten
- 13 februari 2025: 3e inwonerbijeenkomst over zonnevelden rondom de Hollandsche IJssel. Deze bijeenkomst wordt samen met Groen Groeit Mee georganiseerd. Klik hier voor meer informatie over Groen Groeit Mee.
Geweest:
- 13 maart en 16 april 2024: deze twee avonden stonden in het teken van wind- en zonne-energie. Tijdens deze avond gingen we in gesprek over de keuzes die we in IJsselstein moeten maken. Daarbij bespraken we de voorwaarden waaronder zonnevelden en windturbines een plek kunnen krijgen. Verslagen inloopbijeenkomsten duurzame energie IJsselstein (pdf, 636 kB). Daarnaast zijn de meest gestelde vragen over dit onderwerp verzameld in een vraag en antwoord document. Vraag en antwoord over het opwekken van duurzame energie (pdf, 82 kB).
Wat gebeurt er met uw mening?
Na de inloopavond zet de gemeente IJsselstein de voors en tegens op een rijtje. Dit doen we met de resultaten uit participatie, maar ook door het uitvoeren van (technische) analyses. De resultaten gebruiken we om het zoekgebied verder uit te werken.
In het voorjaar 2025 leggen we een concept Uitnodigingskader voor zonnevelden voor aan het College van Burgemeester en Wethouders. Hierin zetten we de voorwaarden voor zonnevelden in het gebied rondom de Hollandsche IJssel. Inwoners kunnen het stuk inzien en u kunt hier dan op reageren. De feedback verwerken we en begin juli wordt Uitnodigingskader voorgelegd aan de gemeenteraad.
Via de agenda van de gemeenteraad kunt u volgen wanneer zij deze stukken bespreken. Tijdens de commissievergadering is er ook de mogelijkheid voor inwoners om in te spreken.
Wat gebeurt er na de besluitvorming?
In het Uitnodigingskader zonnevelden staan afspraken over de voorwaarden van de komst van zonnevelden. Daarna kunnen initiatiefnemers met projectvoorstellen komen. Als er initiatieven worden opgestart komen, krijgt u opnieuw de ruimte om hierover mee te denken. Daarnaast kijken we naar hoe de omgeving voordeel heeft van de winsten van de opwek van de energie.