Veilig ondernemen
Als ondernemer kunt u veel doen om uw omgeving veiliger te maken. Een veilige omgeving zorgt onder andere voor meer omzet en een aantrekkelijke sfeer voor bezoekers. Met een paar simpele aanpassingen kunt u al veel bereiken. Op deze pagina leest u wat u kunt doen en welke instanties u daarbij kunnen helpen.
Beschrijving
Snel navigeren:
- Overlast melden
- Verdachte situatie
- Overval voorkomen
- Checklist na een overval
- Winkeldiefstal
- Brand
- Digitale criminaliteit
- Partners in veilig ondernemen
Overlast melden
Ervaart u overlast van bijvoorbeeld afval, verkeer of vandalisme? Meld het eenvoudig online!
Verdachte situatie
Bij acute dreiging of gevaar belt u 112. Als geluidsoverlast bijvoorbeeld overgaat in dreiging met geweld. De politie kan optreden als iemand een strafbaar feit begaat of de openbare orde verstoort.
Overval voorkomen
Daar waar geld of waardevolle spullen liggen kan een overval plaatsvinden. Deze tips helpen u de kans op een overval te verkleinen:
- Deze poster met 10 tips helpen u om een overval te voorkomen (pdf, 549 kB). Tip! Hang de poster op een plek waar alle medewerkers het kunnen zien.
- Bespreek met uw medewerkers wat zij kunnen doen als er sprake is van een overval. Tip van de politie is om het RAAK-principe (pdf, 37 kB) toe te passen.
- De gratis online training 'Laat je niet overvallen' leert u hoe u verdacht gedrag herkent. Ook leert u hoe u uzelf veiligere patronen kunt aanleren. Laat uw medewerkers deze korte training volgen, zodat u samen alert kunt zijn!
Checklist na een overval
- Bel direct 112 voor hulp.
- Houd daarna de telefoon vrij.
- Sluit alle deuren en laat niemand binnen. Je geeft aan niemand informatie.
- Raak niets aan, in verband met achtergelaten sporen.
- Stel klanten gerust, vraag hun medewerking als getuige.
- Schrijf zoveel mogelijk details op. Wat heb je gezien en/of gehoord?
- Wacht de politie (buiten) op.
Hoe te handelen bij heterdaad?
Als winkelier kunt u schade melden bij SODA. SODA helpt u om de indirecte schade, zoals verlies van omzet terug te krijgen van de winkeldief.
Brand
U bent zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid in en om uw bedrijfspand. Neem maatregelen om de kans op brand te beperken. Op Checklist Brand.nl ontdekt u hoe het zit met brandgevaarlijke werkzaamheden in uw bedrijf.
Digitale criminaliteit
Weetje: 1 op de 5 mkb'ers is weleens slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Vaak begint het met een e-mail die van een vertrouwde afzender lijkt te komen. U wordt gevraagd om op een link te klikken. Of een bestand te openen. Doe dit niet! Het is belangrijk om alert te zijn. Ontdek hoe u kunt voorkomen dat uw onderneming slachtoffer wordt van cybercrime.
Partners in veilig ondernemen
Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) helpt ondernemers, hulpdiensten en de overheid om samen afspraken te maken om overlast en criminaliteit aan te pakken. Samen wordt er gezocht naar oplossingen, zoals betere straatverlichting, meer toezicht, het volgen van veiligheidstrainingen of maatregelen om bijvoorbeeld brand te voorkomen.
MKB Nederland biedt gratis procesbegeleiding voor het Keurmerk Veilig Ondernemen.
Interessante links:
- Gratis webinar veilig ondernemen. Meer over veilig thuiswerken, phishing, ransomware en CEO-fraude.
- CyberVeilig Check: ontdek in 5 minuten welke acties u zélf kunt doen om te starten met de cybersecurity van uw bedrijf. Op digital trust center vindt u informatie en advies over digitale weerbaarheid.
- Basisscan Cyberweerbaarheid: de basis op orde? Test het hier!
- De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen
- Meld valse e-mails bij Fraudehelpdesk.nl
- Op de website van Cybernetwerk Utrecht vindt u tips, trainingen en meer over veilig online ondernemen.