Economische visie 2030

IJsselstein Economische Visie - Lees op deze pagina de tekstversie van deze infographic

Kernboodschap

Het gaat economisch goed met IJsselstein. Het aantal banen stijgt harder dan het landelijk gemiddelde en de werkloosheid is minimaal. Onze ondernemers op de bedrijventerreinen, in de binnenstad en in het buitengebied en de vele kleine zelfstandigen hebben daarvoor een stevig fundament gelegd. We profiteren daarbij van de goed bereikbare ligging tussen de Lopikerwaard, waar wij ons geworteld voelen, en de regio Utrecht waar we samenwerking en kansen vinden. Dat samen maakt dat het goed wonen, werken en ondernemen is in IJsselstein. Het divers samengestelde bedrijfsleven loopt ook tegen grenzen. Dat dwingt gemeente en ondernemers om keuzes te maken en focus aan te brengen in het beleid en de doelstellingen.

Beschrijving

Grenzen

Maar we lopen ook tegen grenzen aan. IJsselstein is een kleine gemeente, zowel qua ruimte als capaciteit. Werknemers en woningen zijn moeilijk te vinden. De beroepsbevolking vergrijst. De Randstad slibt dicht en dat maakt IJsselstein steeds minder goed bereikbaar voor personeel. De ruimte om woningen en werklocaties te realiseren is zeer beperkt. Dat tezamen vormt een bedreiging voor de economische groei van IJsselstein op de langere termijn. Daarom hebben gemeente en ondernemers samen om tafel gezeten om te bespreken hoe we de economische kracht van IJsselstein in dit beperkte speelveld kunnen vasthouden. Onze strategische inzet kenmerkt zich door de aandacht te verdelen over onze welvaartsbronnen en door heldere keuzes te maken in (ruimtelijke) investeringen en beleid.

Focus

Samen hebben we een koers voor de toekomst uitgezet. Daarbij bouwen we voort op de kracht van IJsselstein. Deze kenmerkt zich door: een ondernemende cultuur, een stevige basis in de Lopikerwaard  en economische kansen in de regio Utrecht en daar buiten. Onze blik op de toekomst is geen onduidelijk vergezicht, maar concreet en actiegericht. Deze concrete koers hebben we opgeschreven in een economische visie met daaraan gekoppeld een uitvoeringsagenda voor de jaren tot 2030 en soms daarna. Daar zullen ondernemers en gemeente elkaar bij nodig blijven hebben. De focus leggen we daarbij op 4 aandachtsgebieden:

U kunt op de aandachtgebieden klikken om bij de belangrijkste speerpunten te komen voor de komende 3 jaar. 

Samenwerking

Voor elk van de aandachtsgebieden zijn concrete en actiegerichte doelen voor de komende jaren geformuleerd. Daarbij is de gemeente vaak in de lead, maar soms zijn dat ook ondernemers en/of andere partners. Een goede samenwerking is een vereiste om zaken voor elkaar te krijgen, vaak ook met buurgemeenten, regio, provincie en andere partijen. Want de Economische visie heeft niet voor niets de titel gekregen Geworteld met een wijde blik.

Samenhang

De economische visie heeft raakvlakken met veel andere beleidsterreinen en ontwikkelingen, denk aan de arbeidsmarkt, wonen, mobiliteit, binnenstad, toerisme en recreatie en duurzaamheid. Daarom hebben we bij het opstellen van de visie steeds de samenhang in het oog gehouden. Dat zullen we ook blijven doen bij het uitvoeren van de acties die we met elkaar in de uitvoeringsagenda hebben geformuleerd. 

Aan de slag

Halverwege 2024 heeft de gemeenteraad de visie en de uitvoeringsagenda vastgesteld. De volledige visie en uitvoeringsagenda is op deze pagina te vinden en te downloaden. Er moet rekening mee worden gehouden dat een deel van de acties een langere doorlooptijd zal kennen dan de termijn van deze visie (2030).