Houtstook

Hout stoken mag in IJsselstein, maar het kan voor overlast en ongezonde lucht zorgen. Denk daarom aan uw buren en aan de luchtkwaliteit, zowel binnen als buiten uw huis. Zelfs met moderne houtkachels komen schadelijke stoffen vrij. 

Wilt u verantwoord genieten van een vuurtje? Lees onze tips en voorkom rookoverlast! 

Beschrijving

Hout stoken zonder uw buren uit te roken

Als u een houtkachel, vuurkorf of barbecue gebruikt, dan ontstaat er rook. Deze rook bevat schadelijke stoffen, zelfs als u de rook niet ziet! Met een paar simpele stappen kunt u de lucht schoner en uw buurt leefbaarder houden:

  1. Check de Stookwijzer:
    Stook alleen als het weer geschikt is. Bij windstil of mistig weer blijft rook hangen en veroorzaakt het veel overlast. Controleer de website van de Stookwijzer of download de app in de Apple Store of Play Store. Stook nooit bij code geel en zeker niet bij code rood. 
  2. Gebruik droog en schoon hout:
    Droog hout brandt beter en geeft minder schadelijke stoffen af. Laat pas gekapt hout minimaal twee jaar drogen. Herken droog hout aan barsten en loslatende schors. 
  3. Verbrand geen afval of bewerkt hout:
    Het verbranden van afval of behandeld hout (geverfd of geïmpregneerd) is verboden. Het geeft extra schadelijke stoffen die slecht zijn voor uw gezondheid en het milieu. 
  4. Kies voor geperste houtblokken:
    Geperste houtblokken met een FSC- of PEFC-keurmerk branden schoner. Stapel ze losjes op, zodat er voldoende zuurstof bij kan.
  5. Probeer een elektrische barbecue: 
    Elektrische barbecues veroorzaken weinig rookoverlast. Voorkom giftige rook door een vetopvangplaatje te gebruiken.

Wat te doen bij rookoverlast?

Heeft u last van houtrook van uw buren? Praat er met hen over. Soms zijn ze zich niet bewust van de overlast. U kunt het gesprek bijvoorbeeld beginnen met: “Ik merk dat ik last heb van de rook. Zouden we samen naar een oplossing kunnen kijken?” Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met de gratis buurtbemiddeling van Pulse. Zij geven tips en helpen bemiddelen tussen u en de stoker(s).

Melding maken via de stookwijzer

Wilt u een melding maken van rookoverlast? Dat kan via de Stookwijzer. Let op: hout stoken is toegestaan, dus de gemeente zal hier niet tegen optreden. Meldingen helpen ons wel om beter in kaart te brengen hoeveel overlast er wordt ervaren. Dit nemen we mee bij afwegingen over houtstook in IJsselstein. 

Meer weten over houtstook? 

Benieuwd naar de effecten van houtstook op uw gezondheid en het milieu? Kijk op de website van Milieu Centraal. Hier vindt u nog meer tips en informatie over verantwoord stoken.