Netcongestie
IJsselstein, net als de rest van Nederland, is druk bezig met de energietransitie. Deze overgang naar duurzame energiebronnen brengt alleen wel uitdagingen met zich mee voor ons elektriciteitsnet. De stijgende vraag naar elektriciteit zorgt voor netcongestie. Dit betekent dat het huidige netwerk de vraag niet aankan.
Beschrijving
Gevolgen van netcongestie
- Spanningsproblemen bij bewoners en kleinverbruikers (de vraag is groter dan het net aan kan en raakt overvol)
- Lange(re) wachttijden voor nieuwe grote aansluitingen op het elektriciteitsnet
- Problemen voor verduurzaming
Waarom moeten we het netwerk uitbreiden?
Steeds meer mensen en bedrijven verduurzamen hun woning en pand. Verduurzamen kost energie en daarom moeten we het energienetwerk steeds verder uitbreiden. Dit betekent dat we tussen 2026 en 2050 ongeveer 100 nieuwe elektriciteitshuisjes moeten bouwen. Daarbij leggen we kabels aan die de energie van plek naar plek vervoeren. Dit betekent dat we binnen de bebouwde kom van de gemeente hiervoor ruimte moeten maken.
Aanpak in IJsselstein
Om deze uitdagingen aan te pakken en ervoor te zorgen dat IJsselstein zoveel mogelijk klaar is voor de toekomst, werken de gemeente en Stedin samen. Deze aanpak richt zich op het voorkomen van spanningsklachten. Stap voor stap plaatsen we in verschillende buurten elektriciteitshuisjes en leggen we nieuwe elektriciteitskabels aan. Zo kunnen deze buurten voor langere tijd zonder klachten gebruikmaken van het energienetwerk. Zo ziet dat proces er ongeveer uit:
- De knelpuntenanalyse bepaalt welke wijken als eerst aan de beurt zijn: Stedin voert een knelpuntenanalyse uit om te bepalen welke buurten voorrang hebben bij het uitbreiden van het net
- Gemeente en Stedin stemmen samen af: Gezamenlijk maken we keuzes over het uiterlijk van de stations en over de plekken waar ze komen
- Buurt voor buurt aan de slag: IJsselstein telt op dit moment 223 distributiestations. Tussen 2026 en 2050 zullen er nog ongeveer 100 nieuwe distributiestations en één verdeelstation bij komen. Deze worden verdeeld over 30 buurten.
Samenwerking is noodzakelijk
De buurtaanpak is een samenwerking die veel aandacht vraagt van de gemeente IJsselstein en Stedin. Alleen door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat alle buurten in IJsselstein lang meegaan en dat de energietransitie een succes wordt. Vanaf 2025 gaat het proces lopen en krijgt u meer informatie.