Achternaam van uw kind kiezen

Ouders bepalen de achternaam van hun kind. Alle kinderen uit hetzelfde huwelijk of partnerschap krijgen dezelfde achternaam.

Beschrijving

Heeft u toestemming om de achternaam te veranderen, dan worden alle persoonsgegevens in het Basis Registratie Systeem van de gemeente gewijzigd. Wijzigingen geeft u persoonlijk door bij het loket in het stadhuis.

Mag ik mijn kind twee achternamen geven?

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op of na 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan twee namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het wordt niet verplicht een gecombineerde achternaam te kiezen. Voor kinderen geboren op of na 1 januari 2016 geldt een overgangsregeling.

Lees meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Als u een afspraak wilt maken voor naamkeuze (de overgangsregeling) dan kunt u contact opnemen met de afdeling burgerzaken.

Hoe werkt het

  • U geeft de achternaam van uw (ongeboren) kind door tijdens de zwangerschap, bij de aangifte, erkenning óf adoptie.
  • Als gehuwde ouders geen keuze maken, krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader.
  • Als niet-gehuwde ouders geen keuze maken, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Als de ouders willen dat het kind de achternaam van de vader krijgt, moet de naamskeuze plaatsvinden bij de erkenning.
  • Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt, geef dan de naamskeuze vóór de geboorteaangifte door. Deze keuze geldt ook voor toekomstige kinderen uit dezelfde relatie. Omdat de moeder vaak niet aanwezig is bij de geboorteaangifte, moet de akte van naamskeuze vóór die tijd worden opgesteld.

Op afspraak

Neem contact op met burgerzaken via het algemene telefoonnummer 14 030.

Wat moet u meenemen?

Geldig(e) paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.