Paardenveld-Noord

Paardenveld Noord heeft al veel veranderingen doorgemaakt en zal nog meer gaan veranderen. De school De Wenteltrap wordt al tijdelijk bewoond en scholen gaan weg. Stap voor stap wordt het gebied een woon- en zorggebied. 

Een fijne woonwijk voor jong en oud. Een combinatie van (betaalbare) appartementen en stadswoningen, vooral bedoeld voor starters en senioren. Tenminste 30% van de woningen is voor de sociale huur. Een wijk voor iedereen dus. Parkeren is niet meer het belangrijkste bij het ontwikkelen van de nieuwe woongebieden. In deze wijk is veel groen en openbare ruimte het belangrijkst.

Beschrijving

Wat?

Op 20 mei 2021 heeft de gemeenteraad de visie Paardenveld-Noord goedgekeurd. Dit is de eerste stap naar een nieuwe woonwijk in IJsselstein. De visie laat zien hoe we het gebied willen ontwikkelen. Het gebied ligt dichtbij de historische binnenstad van IJsselstein en grenst aan de Hollandse IJssel. Het is goed bereikbaar met openbaar vervoer, de fiets en de auto. Het gebied ligt tussen de karakteristieke Paardenlaan, Utrechtseweg, Beneluxweg en Hogebiezen. 

In Paardenveld-Noord bouwen we voor toekomstige generaties in IJsselstein. Het wordt een duurzame en autoluwe wijk met veel groen en ruimte voor kinderen om te spelen. In totaal is er plek voor ongeveer 500 appartementen en stadswoningen. De woningen worden gebouwd met de nieuwste technieken voor energie, warmte, water en milieu.  

Er komen levensloopbestendige woningen voor senioren, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Het woonzorgcentrum Ewoud blijft in het gebied. Er wordt onderzocht of dat parkeren op een centrale plek mogelijk is, een ‘Mobiliteitshub’. De bushalte is op loofafstand.

Waarom?

In onze stad is er veel vraag naar woningen, vooral voor jongeren en ouderen. Tot 2030 willen we 2.500 nieuwe woningen bouwen. Dat staat in onze Woonvisie. Dit is een document beschrijft het beleid voor woningmarkt. Door meer woningen te bouwen, kunnen we het aantal inwoners in onze stad behouden. Ook blijven zo voorzieningen zoals winkels, het theater en zwembad behouden.

Hoe?

Paardenveld-Noord is verdeeld in drie gebieden. De gemeente richt zich op het middengebied, tussen de Beneluxweg, Panoven, Paardenlaan en de Jan van der Heydenweg (aangevuld met de brandweerkazerne en de aanliggende brandweerwoningen). Hier staan nu de praktijkschool Baanbreker, de voormalige basisschool De Wenteltrap, een politiebureau en een (oud) uitvaartcentrum en verschillende bedrijfsgebouwen. Deze gebouwen worden gebruikt door het leerwerkbedrijf WerkwIJSS, een sportschool en huisvesting voor culturele activiteiten.

Sinds de visie Paardenveld Noord is goedgekeurd, onderzoekt de gemeente actief hoe deze uitgevoerd kan worden. We kijken naar de mogelijkheden en uitdagingen in het gebied. 

Wanneer?

Rond de zomer van 2025 verwachten we meer te kunnen zeggen over de plannen voor het project. De gemeente wil in 2025 inwoners betrekken bij het maken van de nota van uitgangspunten.

Netcongestie

In de Provincie Utrecht is er netcongestie. Hierdoor kunnen projecten vertraging oplopen. Dit probleem blijft waarschijnlijk tot 2029. De nieuwbouw start waarschijnlijk niet voor medio 2028.

Veelgestelde vragen

Wat betekent een visie Paardenveld Noord/Hazenveld?

In de nabije toekomst gaan er veranderingen plaatsvinden in Paardenveld Noord. Op 20 mei 2021 heeft de gemeenteraad de visie Paardenveld Noord goedgekeurd. Deze visie laat zien wat we willen bereiken met het gebied. 

Hoe zeker is het dan dat Paardenveld Noord / Hazenveld ook daadwerkelijk een woonwijk wordt?

Er wordt verder onderzocht hoe de visie uitgevoerd kan worden. Hieruit kan komen dat niet alles uitgevoerd kan worden zoals bedacht. Er moeten ook verschillende procedures gevolgd worden, dit kost tijd. Het doel blijft om de visie zoveel mogelijk uit te voeren, rekening houdend met wetgeving op het gebied van klimaat, energie en gezondheid. Het plan moet realistisch zijn. Marktomstandigheden kunnen de haalbaarheid beïnvloeden.

Hoe zeker is het dat het Campusmodel gerealiseerd wordt?

We hebben gekozen voor het Campusmodel, omdat we denken dat dit het meest aantrekkelijk is. Bij het uitwerken van de visie volgen we dit model zoveel mogelijk. Maar we staan ook open voor andere ideeën.

Wanneer is het zeker dat het een woonwijk wordt?

De gemeenteraad heeft de Woonvisie goedgekeurd. Hierin staat dat er in de komende 10 jaar 2.500 woningen gebouwd moeten worden. Ook is de visie voor Paardenveld-Noord, een gebied voor woningbouw, goedgekeurd. Nu wordt er gewerkt aan de uitwerking van plannen, zodat de gemeenteraad deze kan goedkeuren.

Staat de indeling van de wijk vast?

In de visie is de hoofdlijn bepaald, dit vind je terug op de visiekaart en in de uitgangspunten. Hierbinnen wordt verder onderzoek gedaan voor de uitvoering.

Komen er ook eengezinswoningen?

In de visie is bedacht hoe de wijk eruit kan komen te zien. Door onderzoek te doen wordt dit verder uitgewerkt. Hierbij zijn stadswoningen bedacht als eengezinswoningen. Maar vanwege de grote vraag naar woningen, wordt vooral uitgegaan van appartementen.

Hoelang duurt het voordat de bouw kan starten?

We verwachten niet voor 2028 te kunnen starten met de bouw. Eerst moeten de onderzoeken klaar zijn en procedures doorlopen worden. 

Hoeveel sociale huurwoningen komen er?

Volgens de Woonvisie zal 30% van de woningen sociale huur zijn.

Wat gaat er gebeuren met de bedrijven en scholen die nu op de locatie staan?

Bij het maken van de visie is gesproken met belanghebbende(eigenaren, huurders, woningbouwcorporatie). Zij zijn enthousiast. We overleggen nog met schoolbesturen over de toekomst van de scholen. We onderzoeken de mogelijkheden om bestaande functies opnieuw in het gebied onder te brengen of een nieuwe locatie te vinden. Hierbij houden we rekening met de wensen en mogelijkheden van de bedrijven.

Wat gaat er gebeuren met de Jan van der Heydenweg die nu toegang geeft tot de binnenstad?

Voorlopig blijft de Jan van der Heydenweg bestaan. Er wordt verder onderzocht of de Jan van der Heydenweg kan blijven.

Wat wordt de toegangsweg naar de binnenstad?

De route van en naar de binnenstad wordt verder onderzocht. Hierbij kijken we naar het gebruik van de Overtoom, zwaar verkeer door de Benschopperpoort en de brug over de stadsgracht bij de Mr. Abbink Spainkstraat.

Welke bebouwingshoogte krijgt de bebouwing langs rand met de Paardenlaan?

Op dit moment gaan we uit van 4 bouwlagen met accenten van 5 bouwlagen.

Hoe gaat u de kwaliteit bewaken?

We willen de kwaliteit van de bebouwing en het buitenterrein bewaken. Dit doen we door adviezen van de welstandcommissie te volgen en een stedenbouwkundige in te zetten. Daarnaast nemen we kwaliteitsbepalingen op in een nota van uitgangspunten, die door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Blijft het woonwagencentrum gehandhaafd?

We kunnen hier nog geen uitspraak over doen. We gaan dit verder onderzoeken, omdat er een beperkte uitbreiding van plaatsen nodig is.

Blijft de brandweerkazerne gehandhaafd?

Ja.

Blijven de woningen naast de brandweerkazerne gehandhaafd?

In ieder geval zal dit voorlopig nog wel het geval zijn.