Verkenning woningbouw Podiumterrein

IJsselstein kampt met een groot woningtekort. Jongeren die op zich zelf willen gaan wonen, ouderen die willen verhuizen naar een kleinere woning of een gezin dat uit elkaar gaat. Het zijn voorbeelden van mensen die op zoek zijn naar woonruimte. Het Podium is al enige jaren in beeld als mogelijke woningbouwlocatie. De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om op het Podiumterrein versneld een permanente wijk te bouwen.

Beschrijving

Wat?

Een duurzame wijk bouwen met oog voor behoud van bestaande sport- en spelmogelijkheden. Waar jong en oud samen komen. De woningen moeten een mix bieden van huurwoningen en betaalbare - en dure koopwoningen. Tegelijk zoeken we naar een andere locatie voor de evenementen.

Waarom daar?

Het Podium ligt tussen het historisch centrum, de wijk Zenderpark en het Hogebiezenpark. Vlakbij een knooppunt van routes voor auto, bus, tram en de fiets. Makkelijk bereikbaar en toegankelijk voor jong en oud. Tegelijkertijd is het Podium een groot onbebouwd terrein en daarmee is een ontwikkeling hier denkbaar. 

Hoe?

De raad heeft het college opgeroepen om in het verkennende onderzoek ook deugdelijke locatie(s) voor de huidige functies, waaronder evenementen, sport en ontmoeting in de stad te vinden. En de resultaten in de eerste helft van 2025 aan de raad voor te leggen. De gemeente is in gesprek met organisatoren van evenementen om de mogelijkheden van verplaatsing van de evenementen te bespreken. Hierover lees je meer op de pagina Evenementenlocatie

Wanneer?

Vooruitlopend op de resultaten van de verkenning oriënteert de gemeente zich op projectontwikkelaars en aannemers, die een plan kunnen maken en uitvoeren. Ook kijkt de gemeente vast naar de bodemgesteldheid en de toekomstige energievoorziening. Als gemeente faciliteren wij de ontwikkeling door de nodige procedures te versnellen. De voortgang hangt af van de resultaten van de verkenning en wat de raad ervan vindt.

Antwoorden op veelgestelde vragen

Waarom is het Podiumterrein een geschikte woningbouwlocatie?

Op het terrein ziet het college mogelijkheden om woningen te bouwen voor de vele woningzoekenden als jongeren, ouderen en starters. Het terrein is goed bereikbaar en ligt vlakbij openbaar vervoer en winkelvoorzieningen.

Welke en hoeveel woningen komen er?

Het voornemen is om een permanente wijk met minimaal 100 woningen te realiseren in verschillende huur- en koopcategorieën. Over het exacte aantal woningen is nog niks te zeggen. Het project zit nog in een verkennend stadium.

Wat gebeurt er met de evenementen en sportfaciliteiten?

In gesprek met organisatoren van grote evenementen zoeken we naar een passende, alternatieve locatie of locaties. Het streven is om de sport- en spelfaciliteiten te behouden. 

Wanneer zijn de plannen concreter?

Dit hangt af van de verkennende onderzoeken. Het college legt de resultaten daarvan in de eerste helft van 2025 aan de raad voor. 

Hoe kan ik meedenken en/of praten over de plannen?

Als de bouwplannen doorgaan, dan zorgen wij, in overleg met de te selecteren projectontwikkelaar, dat belanghebbenden op belangrijke momenten kunnen meedenken en -praten.

Hoe kan ik bezwaar maken?

U kunt formeel bezwaar maken tegen de aan te vragen omgevingsvergunning. 

Zijn er alternatieve woningbouwlocaties?

De bebouwing en het busstation blijven hun functie behouden. De plannen die gemaakt worden zijn alleen voor het open terrein.

Is er al over besloten?

Nee. Het college zal de raad in de eerste helft van 2025 een integraal voorstel doen over de plannen voor woningbouw en de verhuizing van de evenementen.