Kromme IJsselgebied

In het buitengebied ten zuiden van onze stad komen verschillende opgaven en kansen samen. Denk aan woningbouw, energietransitie, recreatie en landbouw. In 2022 werkten we samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden, om te kijken hoe deze opgaven en kansen de komende jaren vorm kunnen krijgen. Hieruit volgde een gebiedsperspectief. Dit document is geen vaststaand ontwerp voor de toekomst, maar het geeft richting aan hoe we het Kromme IJsselgebied kunnen ontwikkelen. Op 8 juni 2023 stelde de gemeenteraad dit gebiedsperspectief vast.

Beschrijving

Belangrijkste conclusies gebiedsperspectief

De gemeenteraad heeft besloten dat 80% van het Kromme IJsselgebied in de toekomst een buitengebied blijft. Maximaal 20% mag gebruikt worden voor woningbouw. De huizen moeten aan de rand van het gebied komen en beginnen bij de rand van de huidige stad. Dit staat in het gebiedsperspectief Kromme IJsselgebied. Het Kromme IJsselgebied is een landelijk gebied met cultuurhistorische waarde. Daarom staan cultuurhistorie en landschap centraal in het gebiedsperspectief.

Lees het hele gebiedsperspectief, met raadsvoorstel en achterliggende documenten (punt 6). 

Wat is er de afgelopen tijd gebeurd?

Van april tot september 2022 liep er een participatietraject om het gebiedsperspectief te maken. We organiseerden 3 gebiedsateliers en stuurden een digitale enquête uit. Ten slotte konden belanghebbenden hun mening geven over het definitieve document. Het gemeentebestuur heeft deze reacties beantwoord. Wilt u alles teruglezen over dit participatietraject? U vindt een samenvatting van de resultaten van alle gebiedsateliers en de enquête in de bijlagen van het gebiedsperspectief (pagina 55).

Verder vroeg de gemeenteraad bij het vaststellen van het gebiedsperspectief om een verdere uitwerking op een paar onderwerpen van het gebiedsperspectief. Daarom starten we een nieuw participatietraject. Dit traject is een vervolg op het eerdere participatieproces en de inzichten en informatie die we toen kregen. Samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden gaan we de verschillende onderdelen van het gebiedsperspectief, zoals het buitengebied en het stedelijke gebied, verder uitwerken. Dit traject moet leiden tot de randvoorwaarden en het programma voor:

  • Een toekomstbestendig buitengebied
  • Het bouwen van woningen aan de stadsrand

Wat gaan we de komende tijd doen?

De gemeente werkt samen met Witteveen+Bos aan de aanscherping van het gebiedsperspectief. Dit doen we met behulp van een participatietraject. Om dit traject goed te laten verlopen, volgen we 3 belangrijke punten:

  • Duidelijke kaders en doelen voor de participatie
  • Tijdige en duidelijke terugkoppeling
  • Voortbouwen op het eerdere participatietraject

We organiseren 3 interactieve bijeenkomsten (gebiedsateliers) om ideeën op te halen voor de aanscherping van het gebiedsperspectief. De bijeenkomsten vinden plaats in het Zendstation. Vóór de eerste bijeenkomst sturen we een digitale enquête naar belanghebbenden om alvast een eerste beeld te krijgen van de ideeën die spelen. De gebiedsateliers hebben de volgende thema’s:

22 oktober | Gebiedsatelier 1: verdieping van de opgaven

In deze bijeenkomst bespreken we de verschillende opgaven die voor ons liggen. We willen beter begrijpen hoe mensen nu tegen de thema's natuur en recreatie, wonen, duurzame energieopwekking en landbouw aankijken. Daarnaast onderzoeken we mogelijke oplossingen die horen bij deze opgaven. Dit gebiedsatelier staat gepland voor 22 oktober en vindt plaats in Het Zendstation.

18 november | Gebiedsatelier 2: relaties, afhankelijkheden en gevolgen

Tijdens dit gebiedsatelier gaan we op zoek naar verbanden en mogelijke knelpuntentussen de opgaven en oplossingen. Samen onderzoeken we de gevolgen van bepaalde keuzes. We gaan in groepjes aan de slag om te kijken waar kansen liggen en waar problemen kunnen ontstaan. We gaan in op onder andere de volgende onderzoeksvragen: ‘Waar kunnen we gebruikmaken van kansen?’ en ‘waar en op welke manier botsen opgaven met elkaar?' Dit gebiedsatelier staat gepland voor 18 november en vindt plaats in Het Zendstation.

16 december | Gebiedsatelier 3: ruimtelijk raamwerk

In dit gebiedsatelier leggen we het ruimtelijk raamwerk van het gebiedsperspectief voor. Dit raamwerk bevat keuzes waarin de inbreng van inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden is meegenomen. Dit gebiedsatelier staat gepland voor 16 december en vindt plaats in Het Zendstation.

Wilt u meedenken?

Alleen samen komen we tot een goede aanscherping van het gebiedsperspectief. Wilt u deelnemen aan de gebiedsateliers, wilt u iets kwijt of heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar krommeijsselgebied@ijsselstein.nl.