Europakwartier-Oost

Europakwartier-Oost ligt tussen de Utrechtseweg, Noorwegenlaan en de trambaan. Een plek met veel kansen voor het bouwen van huizen binnen een korte tijd. Het plan is om hier een nieuwe woonwijk te maken voor jong en oud. Hierbij zoeken we een balans bestaande groen en bebouwing en willen we woningen bouwen met behoud van zoveel mogelijk groen.

Beschrijving

Wat?

Het gebied is een driehoek en ligt tegen de bestaande woonwijk Europakwartier aan. Eromheen liggen de Utrechtseweg, de trambaan en de N210. Groen, wandelpaadjes en een voetbalveld kenmerken het gebied. In maart 2022 stelde de gemeenteraad de Nota van Uitgangspunten voor dit project vast. Hierin staat bijvoorbeeld dat er in dit gebied ruimte is voor maximaal 137 woningen en dat het een woonwijk voor jong en oud moet worden. Daarom komen er woningen in verschillende klassen.

Voor nu houden we de volgende verdeling aan:

  • Ongeveer 42 sociale huurappartementen (tussen de 50 en 65 m2) aan de kopse kant van de Noorwegenlaan. 
  • Ongeveer 80 (middel)dure koopappartementen (tussen de 65 en 100 m2) met een half verdiepte parkeergarage met 80 parkeerplaatsen. Dit woonblok heeft een trapsgewijze opbouw en 4 tot maximaal 6 bouwlagen.
  • Ongeveer 12 twee-onder-een-kapwoningen gelijk aan de Noorwegenlaan. 

De belangrijkste voorwaarden voor woningbouw op deze plek zijn:

  • Toegang tot de woningen: bereikbaarheid via bestaande route Europalaan/Noorwegenlaan.
  • Groen en waterstructuur: beter maken door de aanleg van half verharde wandelpaden, loopbrug en natuurlijk spelen mogelijk te maken.
  • Parkeren: uit het zicht half verdiept parkeren onder de woningen. Bezoekers kunnen parkeren op straat.

Waarom?

In onze stad is er veel vraag naar woningen, vooral voor jongeren en ouderen. Tot 2030 willen we 2.500 nieuwe woningen bouwen, dat staat in onze Woonvisie. Door uitbreiding van het aantal woningen kunnen we het aantal inwoners in onze stad houden. Net als belangrijke diensten zoals winkels en het theater.

Hoe?

De gemeenteraad heeft in 2022 een Nota van Uitgangspunten vastgesteld om de woningbouwontwikkeling mogelijk te maken. In 2023 is de grondexploitatie voor dit project geopend en is er bepaald hoeveel het project kost en wat het opbrengt. Dit zijn de kaders om de plannen voor het Europakwartier Oost verder uit te werken.

Op dit moment onderzoeken we hoe we volgens de visie van de Nota van Uitgangspunten, woningen kunnen bouwen in het gebied. Hiervoor werken we aan een wijziging in het Omgevingsplan. Dit is nodig om te kunnen bouwen.

In het eerste kwartaal van 2025 zijn een aantal onderzoeken naar bijvoorbeeld bodem, geluid en ecologie afgerond en beoordeeld. Dit leidde tot vervolgonderzoeken naar maatregelen of extra onderzoeken om verder te kijken naar bijvoorbeeld vleermuizen. Inmiddels heeft Cazas Wonen een studie uitgevoerd naar de 40-42 sociale huurwoningen. Het is belangrijk om te weten of en welke maatregelen er nodig zijn voor deze woningen op het gebied van geluid. In overleg met de Omgevingsdienst wordt dit nu verder onderzocht.

Hierna kan Cazas een ontwerp van de huurwoningen maken. Gemeente en Cazas hebben over deze eerste fase van het project eind 2024 ook een intentieovereenkomst gesloten met afspraken over deze ontwikkeling en realisatie van de sociale huurwoningen. Als deze onderzoeken zijn afgerond nodigen we direct omwonenden uit voor een bijeenkomst als vervolg van het participatietraject.

Daarnaast zijn we in gesprek met de eigenaar van een bestaande boerderij en gronden om deze te kopen. De gemeente wil deze komen om appartemensen te bouwen. Na het kopen van de grond, kunnen we een aanbesteding doen om een ontwikkelaar te kiezen. We willen deze gesprekken in 2025 afronden en de grond kopen. We verwachten dat we eind 2025 een ontwikkelaar kunnen kiezen via een aanbesteding. Deze ontwikkelaar gaat een plan maken en uitvoeren voor de woningen. De gemeente praat ook met bewoners. Een deel van hun tuin wordt gehuurd van de gemeente. De gemeente maakt afspraken met de bewoners over de grond die grenst aan de nieuwe twee-onder-een-kapwoningen.

Wanneer?

  • Eind 2024: Start officiële werkwijze voor het veranderen van het Omgevingsplan (vroeger: bestemmingsplan). Inwoners en andere belanghebbenden geven we hier informatie over en zij kunnen meedenken. Meer informatie krijgt u later in 2025 en er volgt dan ook een bijeenkomst. We verwachten dat de gemeenteraad eind 2025 of begin 2026 een besluit kan nemen over het Omgevingsplan.
  • 2025: We verwachten dat we via een aanbestedingsprocedure een ontwikkelaar selecteren die voor ons een woningbouwplan uitwerkt en uitvoert.
  • Naar verwachting kunnen we eind 2026, begin 2027 starten met de bouw van de eerste woningen.