Robijnpad

Het Robijnpad en een deel van de Edelstenenbaan is toe aan onderhoud. Aannemer Jos Scholman en Versluys Groep voeren het onderhoud uit voor de gemeente IJsselstein.

Beschrijving

Wat?

We repareren de bestrating van het voetgangerspad en vervangen het asfalt van het fietspad. Daarnaast verbeteren we de veiligheid op de kruising met de Edelstenenbaan. Door een verhoging in de weg (verkeersplateau) aan te brengen, verlagen we de snelheid. Zo kunnen fietsers en voetgangers veilig oversteken. We voeren de het werk uit in fases. Dit zorgt ervoor dat alles zo goed mogelijk bereikbaar blijft.

Hoe?

  • Fase 1 begint in de buurt van het Amarilpad en eindigt bij de Edelstenenbaan. We repareren de bestrating van het voetgangerspad en houden rekening met de aanwezige bomen en hun wortels. Daarna verwijderen we het asfalt van het fietspad en brengen we twee nieuwe asfaltlagen aan. Als laatste werken we de bermen af en passen we de inspectieputten aan. Deze putten zorgen ervoor dat onderhoud, controle en schoonmaken van het riool mogelijk is.
  • Fase 2, is het deel tussen de Edelstenenbaan en de Opaalhof/Topaashof. We verwijderen de bestrating en het asfalt en brengen deze weer opnieuw  aan.
  • Fase 3, we brengen een verkeersplateau aan en vervangen het asfalt op de rijbaan. Als het asfalt genoeg is uitgehard komt er nog een ronde coating op de oversteekplaats. De weg is op 18 en 19 juni tussen 00.00 - 05.00 uur dicht door asfaltwerkzaamheden. De Ophaalhof en Topaashof blijven altijd bereikbaar.

Wanneer?

  • 4 april t/m 16 mei 2025 | Fase 1 
  • 28 april t/m 28 mei 2025 | Fase 2
  • 2 juni t/m 28 juni 2025 | Fase 3

Robijnpad-fasering

Meer informatie

  • Tijdens dit project zetten wij de BouwApp in. Met deze gratis app houden we u regelmatig op de hoogte van onze werkzaamheden met foto’s en updates. Download
    De BouwApp ‘Groot onderhoud Robijnpad’ in de App- of Playstore.
  • Tijdens het project is omgevingsmanager Josephine uw eerste aanspreekpunt. Voor alle vragen en/of opmerkingen kunt u bij haar terecht. Bel naar: 085 004 30 72 of mail naar robijnpad@deomgevingsverbinder.nl
  • Download het Bouwmagazine, dat naar omwonenden is verstuurd.

Duurzame werkzaamheden

Duurzaamheid & IJsselstein
Duurzaamheid is voor de gemeente IJsselstein heel belangrijk. Daarom is in 2024 het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) ondertekend. Dit betekent dat we bij onze werkzaamheden kiezen voor schone, milieuvriendelijke machines. Onze aannemers gebruiken waar mogelijk elektrisch materieel en voertuigen op waterstof. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook aangenamer voor omwonenden. Deze machines maken veel minder geluid.

Duurzaamheid tijdens het project
Naast de gemeente IJsselstein hechten ook de aannemers veel waarde aan duurzaamheid. Zij zetten verschillende middelen in om duurzaamheid gedurende dit project te waarborgen!

  • Elektrische stroomwals: De elektrische stroomwals komt in actie bij het project van het Robijnpad. Deze machine, die normaal op diesel of benzine draait, is nu helemaal elektrisch. Met zijn zware, draaiende trommel stampt hij het asfalt aan, zodat het mooi vlak en stevig wordt. En omdat hij elektrisch werkt, is het een veel groenere keuze – minder vervuiling, dus beter voor de planeet!

  • Biologische diesel: We maken gebruik van biologische diesel. Dit is een brandstof die gemaakt wordt van plantaardige olie, dierlijke vetten of gebruikte frituurolie. Het is beter voor het milieu dan gewone diesel, omdat het minder CO₂ uitstoot.

  • Lynpave ® asfalt: Bij het asfalteren gebruiken we Lynpave – een innovatief asfaltmengsel dat bijdraagt aan een duurzamere wegenbouw en minder belastend is voor het milieu. Maar wat maakt Lynpave zo bijzonder? Lynpave wordt geproduceerd met biologische olie, waardoor het mogelijk is om asfalt op een lagere temperatuur te maken en verwerken. Dit bespaart energie en vermindert uitstoot! Door Lynpave toe te voegen aan het asfaltmengsel, realiseren we tijdens dit project een CO₂-reductie van 40% voor de onder- en tussenlagen, dankzij het gebruik van 80% gerecycled asfalt. Voor de bovenste laag asfalt bedraagt de CO₂-reductie 5%, met een mengsel dat voor 40% uit gerecycled asfalt bestaat. Een geweldige stap richting duurzamer asfalt en een groenere toekomst!