Over IJsselstein

Hier staat wat over de geschiedenis van IJsselstein en hoe die in de praktijk levend wordt gehouden.

Beschrijving

Geschiedenis

De bloeiperiode van IJsselstein lag in de late middeleeuwen. IJsselstein werd de hoofdplaats van de Baronie van IJsselstein. Diverse keren werd IJsselstein door Utrechtse soldaten belaagd, maar uiteindelijk kwam de vrede met Utrecht tot stand. Qua woningbouw wist de stad met haar uitbreidingen tot 1920 binnen de grachten te blijven. Meer informatie over de geschiedenis is te vinden in het streekarchief in Woerden.

Apenluiers

Inwoners van IJsselstein worden al eeuwenlang aangeduid als 'Apenluiers'. De naam komt terug in diverse streek- of stadsspecialiteiten. Hoe de inwoners aan die naam komen en hoe je de naam precies schrijft, dat zet Bert van Zandwijk mooi op een rij.

Gemeentewapen

Het gemeentewapen van IJsselstein werd op 11 september 1816 bevestigd door de Hoge Raad van Adel. Het is afgeleid van het wapen van het geslacht Van Amstel. Meer informatie hierover is te vinden in het streekarchief in Woerden.

Gemeentewapen IJsselstein

Gemeentevlag

De vlag bestaat uit 2 gelijke horizontale banen in de kleuren geel (boven) en zwart (onder). De vlag was al in gebruik in de Baronie IJsselstein. De kleuren komen ook terug in het gemeentewapen.

Gemeentevlag IJsselstein.jpg

Ambtsketen burgemeester

Een ambtsketen is een ketting, die dient als officieel herkenningsteken voor burgemeesters. In een Koninklijk Besluit uit 1852 staan de regels waar de ambtsketen aan moet voldoen en wanneer de burgemeester die moet dragen. Dat is bij het voorzitten van de raad, openbaar optreden bij brand of openbare ordeverstoringen of bij 'plegtige' gelegenheden, zoals het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen.

De huidige ambtsketen is in 1972 aan de gemeente geschonken door de bevolking. Dat was een initiatief van de Oranjevereniging in het kader van een Koninklijk bezoek aan de gemeente.

De keten is gemaakt door de Utrechtse edelsmid Jan Noyons (1918-1982) en bevat met IJsselstein samenhangende afbeeldingen: ridderzegel, poorterszegel, Koninklijke wapens, de kasteeltoren en de Gerbrandytoren.

Partnergemeente Herentals (B)

In het kader van het 'streven naar bevordering van de Europese eenheid' besloot de raad op 30 augustus 1979 de al wat langer bestaande vriendschapsbanden met de Belgische gemeente Herentals te bekrachtigen.

Het tot stand brengen van internationale contacten tussen gemeenten (genoemd als: jumelage, stedenband, partnergemeente) werd destijds gestimuleerd vanuit de Raad van Europese Gemeenten.

Sinds die tijd zijn er diverse uitwisselingsbezoeken geweest tussen de inwoners en bestuurders van beide gemeenten.