IJsselstein vindt elkaar

Bijna de helft van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Door het hele land is van 26 september tot en met 2 oktober extra aandacht voor het thema eenzaamheid.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Als het langer duurt, kan eenzaamheid leiden tot bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Hier kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij de gevolgen van eenzaamheid de eenzaamheid zelf versterken.

Week tegen eenzaamheid van Verbinding

“Samen kunnen wij geweldige dingen doen. Daarvoor hebben we elkaar nodig. Eenzaamheid creëert afstand op het moment dat we juist dichter tot elkaar moeten komen. Het doorbreken van eenzaamheid doen we door elkaar te vinden en echte verbinding te maken. Dit biedt ons steun en kracht om samen te groeien en uitdagingen te overwinnen. Vanuit die gedachte voeren wij in IJsselstein niet de Week tegen Eenzaamheid, maar de Week van Verbinding!” Wethouder Mark Foekema

Door het hele land is van 26 september tot en met 2 oktober extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Op veel plaatsen zijn er speciale activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Iedereen kan deelnemen aan de Week Tegen Eenzaamheid (van Verbinding) door het bezoeken of organiseren van een activiteit.

Vind elkaar tijdens activiteiten

Help eenzaamheid tegen te gaan door de verbinding op te zoeken. Doe iets met iemand in je omgeving of bezoek of organiseer zelf een activiteit. Hieronder hebben we een aantal activiteiten uitgelicht, maar er is natuurlijk veel meer te doen in IJsselstein. Kijk bijvoorbeeld op www.ijsselstein.nl/cultitijd voor de activiteiten die georganiseerd worden tijdens Cultitijd septembermaand in IJsselstein.

26 september:

  • Wandeltocht QR-FIT. Start om 13.00 uur bij Studio 10.
  • Theehuis. Een ontmoetingsplek voor ouderen en in het bijzonder ouderen met een migratieachtergrond. In Studio 10 van 13.30 - 15.00 uur (elke donderdag).
  • Koffie inloop in Zenderstein. Van 10.00 - 12.00 uur. Kosten €1.25 (elke donderdag).

28 september:

  • Burendag. Op burendag.nl zie je op welke plekken in IJsselstein leuke activiteiten worden georganiseerd.

30 september:

  • Trefpunt. Een ontmoetingsplek voor iedereen die behoefte heeft aan een kopje koffie of thee en een praatje. Ook worden er regelmatig spelletjes gespeeld. In Xperience Achterveld van 09.00 - 12.00 uur (elke maandag).

1 oktober:

  • Wandeltocht van de KBO. Start om 10.30 uur bij het Fulcotheater.
  • Wandeltocht QR-FIT. Start om 11.00 uur bij de Oase. Samenwerking met de Week van de Valpreventie. Voorafgaand aan de tocht wordt ook een valrisico-test afgenomen.
  • Spellenmiddag van de KBO. Start om 13.30 uur in de Oase. Wethouder Mark Foekema verzorgt de opening en doet mee met een of een paar spelletjes (maandelijks).

2 oktober:

  • Aanschuiftafel in de Oase. Van 17.30 tot ongeveer 19.30 uur. Kosten €10 (Met U-Pas €8)

Meer informatie en andere mogelijkheden voor verbinding

Meer weten over de landelijke Week tegen Eenzaamheid? Kijk dan op www.eentegeneenzaamheid.nl/week-tegen-eenzaamheid. Hier staan ook meer tips en mogelijkheden voor verbinding. Zo is er bijvoorbeeld ook het buddyprogramma van Villa Pinedo voor kinderen met gescheiden ouders www.villapinedo.nl/ik-wil-een-buddy en nog veel meer.